Membina Asas Yang Sihat
 
Pilih Makanan Bijirin Penuh!
 
Tahukah anda bahawa bijirin penuh boleh memberi pelbagai manfaat yang berlainan? Bukan sahaja untuk anak-anak anda yang sedang membesar, malah ia baik untuk anda juga! Bijirin adalah bahagian biji benih pokok yang boleh dimakan, merangkumi tiga bahagian yang berlainan: iaitu bran, endosperma dan germa. Bijirin penuh mengandungi kesemua tiga bahagian bijirin ini.

Polish/Unpolished Grain

Bijirin penuh penting dalam diet keluarga anda kerana ia adalah sumber makanan yang kaya dengan vitamin-vitamin B (B1, B2 & B3) dan E, zat galian (seperti magnesium, zink dan selenium), serat makanan dan pelbagai fitokimia dengan khasiat antioksidan yang dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik.

Banyak bijirin yang kita makan sekarang telah diproses. Dalam pemprosesan bijirin, lapisan luar yang mengandungi banyak khasiat seperti bran dan germa telah dibuang. Yang tinggal hanya endosperma. Proses ini dilakukan untuk memperbaiki tekstur bijirin dan memanjangkan jangka hayatnya tetapi ia juga telah mengeluarkan serat makanan, zat besi, vitamin B, serta bran dan germa. Kebanyakan beras yang kita makan sekarang adalah beras yang sudah diproses atau beras putih.

Berikut adalah antara beberapa jenis bijirin penuh yang anda boleh dapati di pasar raya:

Brown Rice
Beras perang
Whole Wheat
Gandum penuh
Oats
Oat
Corn
Jagung
Buckwheat
Gandum kuda
Barley
Barli bersekam (bukan beras barli)
Rye
Rai (gandum hitam)
 
 
Kebaikan bijirin penuh
 
Penyelidikan yang luas telah dijalankan ke atas bijirin penuh untuk menentukan pelbagai khasiat dan kebaikannya kepada kesihatan. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan bijirin penuh yang tinggi dalam diet dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik seperti Diabetes jenis 2, penyakit kardiovaskular, dan kanser tertentu.

Di samping itu, kandungan serat dalam bijirin penuh juga memainkan peranan penting kepada kesihatan usus anda, dengan membantu melawaskan pergerakan najis dan mencegah sembelit.

Hasil kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan bijirin penuh boleh mengurangkan risiko obesiti (kegemukan) dan peningkatan berat badan, serta membantu dalam pengurusan berat badan.
 
Jadikan bijirin penuh sebahagian daripada diet harian anda!
 
Anda dan keluarga anda disyorkan makan nasi dan produk bijirin lain (sebaik-baiknya bijirin penuh) dan ubi-ubian dengan secukupnya (4 - 8 hidangan sehari). Cuba pilih sekurang-kurangnya separuh produk bijirin anda daripada bijirin penuh.
 
Tip untuk mengenal pasti produk bijirin penuh
 
Tip berikut dapat membantu anda mengenal pasti produk bijirin penuh.
 • Lihat nama produk untuk mencari perkataan seperti “bijirin penuh” (whole grain), “mil penuh” (wholemeal) atau “penuh” (whole) yang tertera sebelum nama bijirin. Perkataan seperti “mil lembut” (softmeal) , “7 bijirin” (7 grain), “aneka bijirin” (multi-grain) atau “diperkaya” (enriched) tidak bermakna produk adalah bijirin penuh.
 • Semak senarai bahan/ramuan dan pastikan bijirin penuh disenaraikan sebagai bahan (contohnya, tepung gandum penuh atau oat penuh).

 • Logo khas yang menunjukkan ia adalah makanan bijirin penuh.
 • Perhatikan sesetengah produk yang mendakwa mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia tidak semestinya makanan bijirin penuh. Sebagai contoh, makanan yang mengandungi bran gandum atau bran oat mungkin mempunyai kandungan serat yang tinggi tetapi ia bukan produk bijirin penuh kerana ia hanya mengandungi bran.
 • Jangan terpedaya dengan warna. Sebagai contoh, roti warna perang tidak bermakna ia diperbuat daripada tepung gandum penuh. Sebenarnya, banyak bijirin penuh dan produk bijirin penuh mempunyai warna perang lebih muda.
 • Cari logo khas. Sesetengah produk mempunyai logo yang menunjukkan ia adalah makanan bijirin penuh.
 
Masukkan bijirin penuh dalam setiap sajian!
 
Sungguh mudah untuk memasukkan bijirin penuh ke dalam sajian makanan harian anda. Petua berikut dapat membantu anda menjadikan bijirin penuh yang berkhasiat sebahagian daripada diet anda.
 • Masak nasi daripada campuran beras putih dan beras perang.
 • Pilih alternatif bijirin penuh untuk roti, biskut & produk bijirin.
 • Gunakan tepung gandum penuh apabila memasak atau membuat roti, mufin dan biskut.
 • Gunakan bijirin penuh seperti oat dan barli untuk memekatkan sup dan kuah bagi menggantikan tepung jagung.
 • Salut ayam atau ikan dengan bijirin penuh, serbuk roti gandum penuh atau emping oat.
 • Bahagikan jenis makanan anda dalam jumlah yang sama banyak dalam setiap sajian untuk mencapai matlamat makan separuh jumlah bijirin anda daripada bijirin penuh. Contohnya:
Sarapan Makan Tengah Hari/Malam Snek Pagi/Petang
 • Ambil roti gandum penuh untuk menggantikan roti putih
 • Pilih bijirin penuh untuk sarapan
 • Ambil bubur emping oat dengan buah-buahan
 • Campur beras perang dengan beras putih bila memasak nasi
 • Pilih pasta, mihun atau mi bijirin penuh
 • Buat sendiri lempeng dan wafel bijirin penuh
 • Ambil bijirin penuh atau biskut tawar mil penuh dengan susu sebagai snek

Amalan makan lebih banyak bijirin penuh adalah cara mudah untuk menjadikan diet keluarga anda lebih sihat. Jadi, mulakan pengambilan produk bijirin penuh setiap hari untuk mendapatkan pelbagai kebaikan khasiatnya.
 
Go back to previous page.